BME nyelvvizsga | vélemény

 
Ez a nap is eljött, amikor is a nyelvvizsgás tapasztalataimról pötyögök. Szerencsére csak egyetlen alkalomról kell, legalább is, ami az angol középfokot illeti.
Igazából nem akarom nagy dobra verni, mert úgymond manapság nincs jelentősége, csak szeretném megosztani a véleményemet a BME nyelvvizsgával kapcsolatban.

Először talán tizenegyedikben (kb. 5 éve) találkoztam a nyelvvizsga nevével, amikor a némettanárom mindenáron el akart küldeni vizsgázni. Ténylegesen pedig tavaly nyár elején találkoztam vele, amikor megnéztem, hogy hogyan is néz ki ez a típus. Ez volt az első, a többinek utána sem néztem, mert annyira megtetszett ez.
Persze bennem volt az, hogy ez nem akkora siker, mint bármelyik másik, ugyanis nagyon könnyűnek ítélem meg. Természetesen eltérő, hogy kinek, melyik a könnyebb. Sokan ezt tartják nehéznek, olyat is olvastam, hogy műszaki szókincs kell hozzá... háát, szerintem nem. Összehasonlítanom nincs mivel, szóval ez a bejegyzés nem ajánló,  mivelhogy mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik a megfelelő.

A vizsgára egyébként utolsó pillanatban, átgondolás nélkül jelentkeztem, december 12-én, ugyanis mindig csak halogattam, hátha okosabb leszek. A BME nyelvvizsgakönyvet szereztem be, és abból csináltam meg néhány feladatot, tekintve, hogy még ahhoz is túl lusta voltam, hogy 15 feladatsort végigcsináljak. Ennyi volt a nagy felkészülés....

Ahol én vizsgáztam, szóbelin és írásbelin is kedvesek, segítőkészek voltak. Szóval nagyon pozitív élményként marad meg az a két nap.  Egyáltalán nem volt jellemző a szigorúság, és besavanyodott öregasszonyok sem voltak, pedig egy ismerősöm mondta, hogy a szívatásra mennek, bunkóznak.

Hogy néz ki az írásbeli?

Nos, az írásbeli két részből áll. Az olvasott szöveg értése, ami három feladattípust tartalmaz, valamint az íráskészség, ahol egy levelet és egy hozzászólást kell írni. Erre az egészre 150 perc van, és úgy osztod be az idődet, ahogy szeretnéd. Sőt szótárt is lehet használni, bár sok időt el tud venni, így én nem is nagyon éltem ezzel a lehetőséggel. 

Az első feladatban a megadott mondatokat kell elhelyezni a szöveg adott részein - véleményem szerint a témától függ, hogy ez a feladattípus könnyű vagy sem. Nekem valami iskolai szabályozásról szólt, mert a lányok túl rövid szoknyát hordanak (?). 
A második feladatban 10 kérdésre kell válaszolni egy hosszabb szöveg alapján. Nekem ez volt az egyik kedvencem felkészülés során. Ahhoz képest kicsit leblokkoltam, amikor megláttam, hogy a komornyikokról szól, hirtelen az sem jutott eszembe, mi az a komornyik (és a vizsga végéig sem :D), így első olvasásra nem is találtam semmit, sőt amikor végeztem sem voltam biztos egy válaszban sem. Ellenőrzésként rákerestem pár ismert szóra, hátha van más jelentésük is, de okosabb nem lettem. Szerencsére 2 válasz lett csak rossz.
A harmadik feladat pedig a kedvencem, amiben meg van adva 10 szó és be kell írni egy szövegbe őket. Itt pedig a "meeting online" volt a cím, az volt az a pillanat, amikor az asztalon könyökölve fogtam a homlokom és ráztam a fejem. Ááá. Elolvastam a szavakat és egyből írtam is be őket, ahogy olvastam a szöveget. Tudtam, hogy hibátlan lesz, mert nagyon kiszámítható volt a szöveg és  alapszavak voltak megadva (pl. persistent, unlucky o.o). Amúgy hülyeség is volt...     

A BME vizsgáján egy levelet kell írni, és mellé egy rövid szöveget, mintha egy fórumon osztanád meg a véleményed. Én az elsőnél épp jogosítványt szereztem, utóbbinál pedig arról írtam, hogy mivel jár, ha külföldön tanul valaki tovább. 
Én úgy gondolom, egyáltalán nem a buktatásra mentek, egész jó pontokat kaptam. Pedig 50 plusz szót ki kellett húznom a levélben, és féltem, hogy kiakadnak a sok áthúzáson. Mellesleg szótár nélkül írtam az egészet. 

És miből áll a szóbeli?

Szóbelinél van a hallgatás és természetesen a beszélgetés.
A hallgatás két feladatból áll, először kérdésekre kell válaszolni pár szóval, utána pedig 3 válasz közül kell kiválasztani a helyeset. Összességében a hallgatás volt a kedvenc részem, ahogy érettségin is. Bár mindenki rossz véleménnyel van a hallgatásról, szerintem minden tekintetben érthető volt és ez meg is látszik az eredményemen. Pedig ott találkoztam először a statue szóval... ciki. :D 

A beszélgetős részhez pedig meg van adva egy témalista, 25 témával. Elsőre soknak és nehéznek tűnhet, de a legtöbb általános téma. Mondjuk úgy, hogy sokat olvasgattam őket és voltam elég bátor így vizsgázni. 

Pozitívum, hogy a vizsgáztatóval kell beszélni.
Először pár kérdést tesz fel, szóval egy egyszerű, általános beszélgetés. Ez egész jól ment, magamat is megleptem, hogy egy vadidegennel így beszélgetek.. angolul. Valahogy eljutottam egészen az üvegház hatásig, meg az ózonrétegig.
Utána van egy önálló témakifejtés, ami már oda volt készítve, amikor bementem és csak fordítanom kellett a témákhoz. :/  Mellesleg kihangsúlyozta, hogy általánosságban kell beszélni, magamról nem lehet. Ééés akkor jött a pillanat, amikor abban sem voltam biztos, hogy melyik volt a témalistán (csak az egyik volt benne). Ezt az egy témát indulás előtt olvastam el.. egyszer. Szóval jöttek a "people have to ige" mondataim. Elég kellemetlen perceket eredményezett, aztán a nő kérdezgetni kezdett, amikre csak mondtam valamit, ami épp eszembe jutott.  
Az utolsó pedig a szituáció. Mondta a nő, szóljak, ha készen állok, de próbáltam összeszedni magam, szóval talán harmadszor kezdtem olvasni a feladatot, mikor rám szólt, hogy kezdhetjük-e. :DDDD Ebből is egy elég kerek beszélgetés lett. 

Utoljára érettségin (2014) szólaltam meg angolul, amire nem is készített fel a tanár, mert a német az első nyelvem és úgy gondolta az angolra nincs szükségem emiatt. Ez meg is látszik a kiejtésre kapott pontomon (katasztrofális!) , de legalább a nyelvtan és a kifejezőkészség feltűnően sok pontot kapott ^-^
A vizsgáztató egyébként végig mosolygott, biztatott. A másik nő is bólogatott, meg mosolygott is, amikor ránéztem. Jóindulatúak voltak. Ez volt az első vizsga, ahol nem izgultam és nem változott el a hangom..

Összességében pozitívan éltem meg. Ezért is osztottam meg, hogy ha esetleg valamikor visszaolvasom, akkor tudjam, milyen volt a vizsga, mert szerintem már jövőhéten sem fogok rá emlékezni. :)
Tudom, hogy nem túl nagy dolog egy nyelvvizsga, sőt ezek az információk elérhetőek az oldalukon, szóval részemről tényleg csak egy kis mesélgetés.

4 megjegyzés:

 1. Mondtam, hogy menni fooooog! ^^ Gratulálok Bíbor!

  VálaszTörlés
 2. Jajj nagyon nagy grat. ^^ Én sajnos elbuktam rajta. Nálam eléggé nehéz volt a írásbeli része, a szóbelire meg rohadtul ráparáztam, így az sem sikerült túl jól :( Írásbelin hallottam másokat is, hogy örülnek ha pár válaszuk jó lesz, mert a szöveget is alig értették meg. Nem emlékszem pontosan, hogy milyen téma volt, hisz már egy éve volt az egész, de fúú, akkor azt mondtam, hogy egy ideig nem is megyek. Aztán azóta nem is próbálkoztam és az angolom is kopott (az a 8 hónapnyi tudás xD)

  Te mennyi ideje tanulod az angolt?:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :)
   Sajnálom, hogy neked nem sikerült, remélem, ha újra ráveszed magad, hogy megpróbáld, akkor sikerrel jársz! :)
   Én is beszéltem pár szót 1-2 emberrel vizsga után, és akkor teljesen kétségbeestem, hogy tuti rosszak a válaszaim. Szóbeli nekem sem sikerült fényesen, vizsgaszituációban elég nyomin tudok viselkedni. :D

   Hm, gimiben kezdtem, de ténylegesen 6 éve nyitottam ki angol könyvet először (nem volt tanár az iskolában xD). Érettségi óta viszont lusta vagyok, annyi a tudásom, ami videókból/cikkekből rám ragad. :D

   Törlés

 
© Design by Neat Design Corner