Mennyit ér egy élet?


Sok mindenen el szoktam gondolkodni az emberekkel kapcsolatban. Másoknak lehet értelmetlen, vagy hülyeség, de engem "szórakoztat" úgymond vagy inkább csak érdekel. Mostanában ez az, hogy mennyit ér egy emberi élet?
Ez számomra egy összetett, és túl bonyolult téma is. Hiszen annyi megközelítése van.... Például az emberek élete, mivel töltik az életüket/napjaikat, hogyan élnek, mit tesznek. Felmerülhet baleset, tragédia és időskor esetén is. Néhányat kifejtenék a továbbiakban.
Sokan feladják az életüket. Nem, nem elvetik, csak nem élik az "átlagos" emberek életét.
Mondhatja nekem bárki, hogy mert "érzékenyek", vagy "nehéz megélni". Mégis hány millió ember gürcöl napról napra, és keresi a megélhetést.
Igazából nem szeretnék belemenni ebbe a témába (munkanélküliség, hajléktalanság, stb.), mert rengeteg oka lehet, néhány esetben nem az illető hibája, de na, nem ítélkezek.
De mi visz rá egy embert, hogy alkoholista, drogos legyen? Ott a lehetőség, hogy családja legyen, munkája, nem tökéletes, de boldog, "átlagos" élete. Ehelyett mindenkét ellök magától, és pia az egyetlen menedéke. A nehézségek ellenére az életben van sok dolog, amiért érdemes küzdeni. Egyszerűen az ilyen ember lemond mindenről..., sok mindenre nincs lehetősége, amire másoknak igen. Mert ha anyagi problémák is vannak, a szeszre költött pénz is több lenne, mint a semmi.  És nincs visszaút.
Az is elgondolkodott, hogy mi a helyzet az öregekkel. Ah, oké, csak egy vénasszony, de egyrészt volt olyan fiatal is mint te, másrészt meg attól vannak érzései.
Undorodom az idősek otthonától. Valószínűleg én sem bírnám, legalább is hosszútávon biztos nem. Véleményem szerint sok idős embert megaláznak. Lehet, hogy magatehetetlen, és már nem is tud magáról... de valahogy én nem szeretném, ha velem így bánnának.
Tényleg felesleges ezen gondolkodom, és el kellene fogadnom, hogy ez így van... de ne mondja már nekem senki, hogy ez így jól  van. Már megkaptam itthon, hogy rózsaszín ködben élek, hogy ilyen egyszerűnek látom a dolgot. Szerintem meg emberekkel az foglalkozzon, aki szívesen teszi. Nehéz, az biztos, de áh, nincs mentség egy-két dologra.
És ha már rózsaszín köd: fogyatékkal élő személy. Hidd el, ő ugyanolyan ember, mint te!!!! Talán az IQ szintje alacsonyabb, de ugyanolyan érző lény, és hiába az az álláspontod, hogy nem hasznos tagja a társadalomnak és csak teher, akkor elmondom, hogy sok, teljesen ép ember talán rosszabb dolgokat tesz. Ezen is szoktam gondolkodni, hogy mennyire nem fair így születni, vagy elszenvedni egy károsodást.
A sok apróság mellett mostanában a balesetek gondolkodtattak el. Milyen kevésen múlik egy emberi élet. És sok ember ezt mennyire nem méri fel, hogy egy társuk életét vesztette.
Ilyenek a vonattragédiák például.  Ami az illető hibája legtöbbször. Az utasok pedig csak azon mérgelődnek, hogy miért akkor kódorgott ott az a szerencsétlen, így ők most később érnek haza... Oké, én sem tudom megérteni, hogy miért megy át valaki piroson... Még ha rohan is valahova, hát késsen 2 percet inkább.
Annyi szerencsétlenség van. A támadások, katasztrófák is.
Talán erről sem kellene írnom, mert nem nagyon szeretnék, de... vannak buta emberek. Vannak kisgyerekek, akik nem tehetnek semmiről, de nincs lehetőségük tanulni, nem látnak maguk előtt példát, és "rossz" emberekké válnak. Egyszerűen valahol nyomor van az országban, és kialakult egy helyzet, ami egy körforgást idézett elő. Talán most ez rossz fényt vet rám, és ezek a sorok elítélendőek...     de sajnos én így látom. Nem általánosítok, nem ítélek el senkit, csak én ezt tényként látom és úgy gondolom, hogy más lenne a helyzet, ha számukra is elérhetők lennének ezek a lehetőségek, mert sajnos nincs így. Szeritem a kisgyerekek aranyosak is, és sajnálom őket, nem tehetnek róla, hogy odaszülettek és nem kaptak nevelést...
Én most úgy érzem, hogy nagyon nem becsüljük meg az életünket..., rengeteg dolgot természetesnek veszünk, és úgy gondoljuk, mi kivételek vagyunk, "velem nem történik meg".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
© Design by Neat Design Corner