Önmagunk elfogadása

Nagyon szeretem ezt a számot és a videót is. Egyszerű, mégis annyira átjön és megérint(?) az üzenete. Úgy gondolom, hogy sajnos sok ember számára  ismerős is ez a téma....
Emlékszem, régen mennyire foglalkoztatott ez a dolog, és hogy mennyire nehéz időszak volt. De ugye a gyerekek szívesen keresik meg a másikban a legapróbb hibákat is, hogy azt felnagyítsák és hangoztassák megállás nélkül. Már ez is egy rossz helyzet, mert hát a kisgyerek elhiszi, főleg, ha akár 5-6 osztálytárs is egyetért - "ha ők is úgy látják, az bizony úgy van" gondolja a szerencsétlen 9-12 éves.
Véleményem szerint a nagyobb probléma, amikor már az ember van annyi idős, hogy sminkel, és ezzel próbálja elrejteni a hibáit. Mások miatt sminkel.
Idősebb koromból szerencsére nincs személyes tapasztalatom, kb. egyetlen srác volt a gimis 4 évem alatt, aki a vicc tárgyává tette a külsőm az egész osztály előtt. Egyrészt buta volt, ezért nem adtam a véleményére, másrészről meg egyik barátnőm megvédett.
Viszont nekem is volt pár hónap, amikor nagyon sok alapozót, és egyebeket magamra kentem, és nem is éreztem magam jól, de sajnos egy srác mindig méregetett, ha odanéztem, akkor meg mosolyogva elfordult. És a mai napig így van, és még most is remélem, hogy egyszer majd elég szép leszek ahhoz, hogy ne vegyen észre. A mai napig leromobolja az a fél másodperces vigyor az önbizalmam, és mint régen, most is nézegetem magam hosszasan a tükörben, és beképzelek sok mindent, hogy talán amiatt vagyok ronda.
Szóval visszatérve általánosságban a témára, úgy gondoltam, megosztom, én hogy gondolkodom a dologról és a külsőnk elfogadásáról.
A bejegyzés persze nem a sminkelésről szól - illetve, hogy ne tegyük, vagy arról, hogy ne akarjunk szépek lenni. A sminkelés jó dolog, sokan szeretnek sminekelni. Itt arról van szó, hogy mások véleménye miatt ne pakolj magadra 3kg sminket, stb.
Vannak dolgok, amiket el kell fogadni, és olyanok is amiken lehet változtatni: Részemről nagyon fontos, hogy elfogadjuk magunkat: a szemem ilyen, az orrom olyan, a nyakam meg amolyan. Ezeken nem tudsz változtatni, de ki tudod belőle hozni a legjobbat (pl. szem hangsúlyozása). Aztán van, amin változtathatsz, például a hajad, vagy az arcbőröd.
Elkezdtem ápolni a hajam, odafigyelek az arcápolásra és bármilyen vonásai is vannak az  embernek, az ápoltság a legszebb. Emellett pedig érdemes megtalálni, hogy mi áll jól.
A rossz gondolatok nem szépítenek meg: Miért jó azt mondogatni, hogy csúnya vagy? Hogy kiállnak a füleid? Hogy nagy az orrod? Kisebb lesz tőle? NEM. Ha bántod magad sem lesz jobb, és csak a közérzeted is rosszabb. Márpedig az embernek az érzelmei kiülnek az arcára. És egyébként is felesleges olyanon kattogni, amit nem lehet megváltoztatni. Ha pedig meglehet, akkor mindent meg kell tenni, hogy elérjük a kívánt változást.
És ami a legeslegfontosabb: a kisugárzás. Ez dönt. Nem számít, mi van az arcodon. Legalább is, ha belül nem vagyok megbékélve magammal, akkor hiába lenne tökéletes külsőm, az érzéseim alapján fogok cselekedni. Ha valakit nem merek megszólítani, akkor a smink sem fog segíteni. Vagy hát nem tudom, nálam így van.
Mondanom sem kell, borzalmas a kisugárzásom... :D ha esetleg szépnek is érzem magam sminkben, az érzéseim, a bizonytalanság, stb. tényleg kiül az arcomra.
Tehát valószínűleg nem fogod magad jobban érezni pár kg sminkkel, esetleg a környezetedet tudod becsapni...
Ne azért sminkelj, hogy mások elfogadjanak, hogy másoknak tetsszél, esetleg, ne azért, hogy azt érezd, így tartozol valahova. Vagy pl. sokan azt gondolják, hogy akkor majd tetszeni fognak az adott fiúnak.
Igazából ilyen is volt, hogy valaki azt mondta, hogy "pedig a nők" festik a körmüket, műszempillát tetetnek, stb. És burkoltan célozgatott, hogy nekem is kellene, mert hogy a nők szokták ezt meg azt....
Néhány dolog, ami nekem bevált:
Ha mindig nem is, de a tükörbe nézve mindig mosolygok, hogy egy vidám kép nézzen rám vissza. Ettől jobb lesz a kedvem, és így nem a hibáimat keresem, mert elvonja a figyelmem.
Néha smink nélkül megyek utcára. Senki nem bámul meg, senkit nem érdekel, hogy az a néhány kis piros pötty el van-e rejtve, vagy látszik. Bár említettem, hogy semmi baj nincs a sminkeléssel, ha jól érezzük magunkat tőle és magunk miatt tesszük. Mégis jó érzés néha alapozó nélkül utcára lépni. 
Sosem voltam igénytelen, de ha nagyobb hangsúlyt fektetek rá, sokkal jobb a közérzetem. Haj. Arc. Kéz. Körmök. Főleg, ha valami jó illatú termékről van szó.
Lehetséges, hogy most sok hülyeséget összehordtam, de én így gondolom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
© Design by Neat Design Corner