Miért tanuljunk idegennyelvet?

A mai bejegyzésben összefoglalom, hogy számomra miért fontos az idegennyelvek elsajátítása, és hogyan állok ehhez az egész nyelvtanulás dologhoz. A közeli ismerőseimből kiindulva nagyon eltér a véleményem az átlagtól.
A legtöbb ismerősömnek problémát okoz a nyelvtanulás, főként a nyelvtan megértése. Sokan lehetetlennek tartják. Ami számomra a legfurább, hogy nem igénylik más nyelv - főleg az angol - megértését. Ha az egyetemet vesszük alapul, egyszerűen ki vannak akadva, hogy minek nyelvvizsga a diplomához. Úgy vannak vele, hogy szenvednek vele, míg megszerzik, aztán soha többet angol.
Ez teljesen elfogadható, csak én nem értem....
Nos, én fontosnak tartom a nyelvek értését, nem tudnám elképzelni úgy az életem, hogy pl. nem értek meg egy angol szöveget, ami érdekelne. Már csak ha a sorozatokból/filmekből is indulok ki, nem tudnék várni a feliratra, vagy legalább is idegeskednék minden új résznél.  Egy másik kedvenc időtöltésem a youtube videók nézése, és elismerem, hogy vannak jó magyarok (többnyire őket követem), de nagyon sok jó külföldi is van, és jó érzés érteni őket - persze ma már gyakori a felirat a videóhoz, de akkor is...
Ami engem illet, a szabadidőmben nagyrészt angolozok: olvasok, videókat nézek, beszélek külföldiekkel. Szóval mindig is megvolt a motivációm az idegennyelvek elsajátításához. A probléma ott kezdődik, hogy csak az ilyenekhez (megértsem ami érdekel), de a nyelvvizsgára nem akarok készülni. Szóval, ha olvasgatok érdekes témában, automatikusan lefordítom és megjegyzem az ismeretlen szavakat, de a tudatos tanulás vizsgára nem megy. :D
Úgy gondoltam, összeszedek néhány dolgot, hogy miért jó idegennyelvet tanulni/megérteni.
Nyelvvizsga: Nem a teljes tudásodat fedi le, de legalább van róla papírod, hogy tudod az adott nyelvet. Ami nem minden esetben teljesen igaz...., de rajtad áll, hogy tovább fejleszted-e magad, vagy nem érdekel. Ez kell a diplomához és a munkahelyhez is. Mindenképp előnyös és "jó fényt vet rád" :D Persze ahogy említettem, a megléte nem garantálja a tudást, és akkor is értheted a nyelvet, ha nincs róla bizonyítványod - én ezt a nyelvvizsga dolgot inkább formaiságnak tartom. Kell és kész.
Sokkal több információ: Bármivel kapcsolatban. Ha az adott dologról esetleg van is magyar nyelvű adat/cikk, valószínűleg angolul vagy az eredeti nyelven sokkal több és szélesebbkörű információra bukkanhatsz. Hírportál, valamilyen téma, szórakoztatás. Vannak elég ismert oldalak, ami a magyarok körében is népszerű, valamilyen szintű angol ahhoz is kell, mégha vannak is az adott képeknek/szövegnek magyar fordításai.
Ha belegondolsz, elég sok minden érdekel téged is, és nem mondom, hogy a magyar színvonal rossz, de azzal nincs baj, ha angolul is utánanézel. Magamból kiindulva ilyen pl. a Pinterest - mindenre angolul keresek rá.
Szélesebb látókör: Bizony. A nyelv elsajátításához tartozik a kultúra megismerése is. Ha nyitott vagy az új dolgok megismerésére, akkor egyrészt megismersz egy új kultúrát (szokások, emberek, ételek), ami azért is jó, mert ha ez motivál, akkor könnyebben megy a tanulás.   

Véleményem szerint, így nem ütközik annyi korlátba az ember - ebből a szempontból. Ez a bejegyzés nem csak az angolra vonatkozik egyébként. Engem zavar, ha látok valamilyen szöveget és nem értem, mi van odaírva.
Biztosan sok érv szól még a tanulás mellett, én most csak ezeket emeltem ki. Na, meg magában az is egy tök jó érzés, hogy egyáltalán értek egy másik nyelvet.
Természetesen ez a bejegyzés nem a magyar nyelv ellen szól, csak más nyelvek mellett is. :) Szándékosan nem emeltem ki a filmeket, mert teljesen rendben van a szinkron, mindenki eldönti magának, hogy hogyan nézi őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
© Design by Neat Design Corner