Ciki, ha nem iszol?

Nagyon rég óta tervben volt már nálam, hogy írjak erről. Ez is egy olyan dolog, amit több szemszögből meg lehet közelíteni és több nézőpont is elfogadható - megfelelő érvekkel. Ez pedig nem más, mint az alkohol fogyasztás.
Kezdeném a legelején: mindenkinek a saját döntése, hogy iszik-e alkoholt vagy sem, még abban az esetben is, ha az "illendő" lenne.

Nem rég egy összejövetelen, ünneplésen vettem részt. A jelenlevők többsége felnőtt volt, durván 35-50 év között, de volt kisgyerek és korombeli fiatal felnőtt is.
Tudni kell rólam, hogy nem vagyok az a beszédes ember, ha kérdeznek, válaszolok. Erről az eseményről pedig tudni kell, hogy senkit sem ismertem. Igyekeztem mosolyogni és azt sugározni, hogy érdekel a beszélgetés, és nem csak testben vagyok ott.
A probléma ott kezdődött, hogy nem iszom alkoholt. Vagy inkább ott, hogy az egyik férfi nem nézte ezt jó szemmel, és természetesen ki is mondta. Onnantól kezdve pedig lenézően viselkedett. Míg ő egy 19 éves lányt próbált (a maga 50 évével) leitatni, én vittem nekik sütit, amit röhögve, végigmérve megköszönt.

Én úgy gondolom, hogy nincs semmi baj azzal a szokással, hogy koccintunk az ilyen összejöveteleken. Alapvetően nem vagyok a mérsékletes ivás ellen, valaki iszik pár felest, vagy bármilyen szeszt, amitől kicsit jobb kedve lesz, rendben. Az viszont hülyeség, hogy e nélkül nem lehet jól szórakozni. 
Igazából hagyomány inni az ünnepelt (és mindenki) egészségére. Családi körben van, hogy megiszok egy pohár pezsgőt én is. És őszintén szólva, még baráti társaságban is, főleg egy koncert vagy valamilyen rendezvény előtt. Nem voltam még sosem részeg, nem is szeretnék az lenni, a hangulat és jó kedv így is megvolt mindig.

Amit mondani szeretnék ebben a bejegyzésben az az, hogy meginni pár felest nem bűn. Viszont! Ha én nem teszem Neked szóvá, hogy iszol, mint a gödény, akkor te se nézz le engem azért, mert nem iszom. Neked úgy esik jól, nekem így.
Mondanom sem kell, hogy a fent említett emberünk egy kicsit berúgott. Tipikus társaság középpontja, "megmondom a tutit, csak nekem van igazam", és persze "puhány vagy, hogy nem iszol". Az esemény vége fele már csak üvöltözött, a száját csak csúnya szavak, szitokszók hagyták el, a párjával is úgy beszélt, mint valami ronggyal - bár említette, hogy ez a normális kommunikáció náluk. Én biztos nem mondanám azt, hogy "befogod a pofád", annak akit szeretek. Még viccből sem. Főleg nem 15 ismerős előtt.
Nem éreztem magam rosszul azért, mert visszautasítottam a piát, míg a nálam pár évvel fiatalabb csaj kába lett a 3-4 jó erős pálesztől, meg még ivott Somersby-t is. Látta, hogy ezzel bevágódik annál az embernél, neki ez elfogadható. Én meg eldöntöttem, hogy nem iszom, és kiállok emellett. Nekem nem a lerészegedés a "laza" definíciója. Mindig is tudtam NEMet mondani, még ha ez a "nyomorék" titulussal is jár. Mindenkinek más az értékrendje, és az a baj, ha valaki olyat megtesz, amit nem akar, csak befolyásolják, nem akar eltérni az átlagtól. 

Száz szónak is egy a vége: mindenki annyit iszik, amennyi neki jól esik, nem mondhatjuk meg, hogy ki, mit csináljon. Aki iszik, tartsa tiszteletben, ha valaki nem és fordítva.
Nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztását elítélem (ha rákérdezel, és elgondolkodom rajta - különben leszarom), az alkalmi piálással viszont nincs baj, csak nem művelem. Nem azért mert "rossz", vagy káros. Egyszerűen csak nem érzem, hogy szükségem lenne rá. Nem is jobb, nem is rosszabb tőle. Néha lecsúszik, amikor épp jól esik, és olyan alkalom van, hogy igyunk rá! ;) 

Ez az én személyes véleményem. Te hogy gondolod?

2 megjegyzés:

 1. Nagyon kínos amikor mindenki traktál egy egy összejövetelen, hogy nem iszok töményet. Van olyan alkohol tartalmú ital amit különösen szeretek, pl a sör. De rövidet inkább nem iszom. Jó lenne ha sokkal több fiatal gondolná így, hogy nem ciki nem inni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen. Vagy, amikor le akarnak itatni... stb.
   És tényleg, semmi bajom azzal, ha valaki iszik, olyan társaságban, ahol jól ismerem az embereket velem is előfordul.

   Köszönöm, hogy írtál! :)

   Törlés

 
© Design by Neat Design Corner