Szó-kincs-tár

 
Azt mondják, "generációs betegség", hogy a fiatalok nem tudnak kommunikálni, és az illem is messze áll tőlük. Szerintem ez hülyeség, bunkók mindig is voltak, és a negatív tapasztalataim is felnőttekhez köthető.


Tudom, ez egy olyan téma, amiről felesleges beszélni. Mindig megkapom, hogy fiatal vagyok még, de idővel megszokom és majd évek múlva nem veszem magamra, nem érzem majd személyes sértésnek az úgymond "elutasítást" - olyan emberektől, akikkel még sosem találkoztam és akiket valószínűleg nem is látok többet.
Gyakran felmerül bennem a kérdés egyébként: miért bunkó valaki, ha kedves is lehetne?

Ha bemegyek valahova, nekem természetes, hogy köszönök: Jó napot (kívánok)! Például egy kisboltban, vagy egy orvosi rendelőben. Amikor ott vagyok és várok, hogy sorra kerüljek, akkor is visszaköszönök, ha valaki belép, vagy éppen távozik. Evidens, hogy egy Viszlát/Viszontlátásra! elhagyja a számat, amikor én hagyom el a helyiséget. 
A köszönöm is egy nagyon fontos szó - legalább is számomra -, a fent említett helyzetekben (orvosnál, boltban) is elhangzik, de a vonaton, amikor visszakapom a bérletem, vagy a postás/futár átad egy csomagot, esetleg valaki megfogja az ajtót, előre enged vagy valamelyik tanár elenged előbb óráról. 
Ha már valamit megköszönünk, sok esetben azt megelőzi egy szívességkérés. Nagyon szép kifejezés a legyen szíves!, tegező formában pedig légy szíves!. Más esetekben az egy kávé lesz, mit adhatok? kérdésre egy kiló kenyeret válasz helyett szebben hangzik egy kávét szeretnék, kérek szépen egy kiló kenyeret, vagy hasonló. Buszon többnyire egy jegyet kérek, mert sok esetben a sofőr egy csőt se vakkant. Persze itt nem arról van szó, hogy "ha ő se, én se", egyszerűen ezt érzem oda illőnek.  
Egyébként ha nem tudsz valakitől kimenni a sorból, akkor is mondhatod, hogy légyszi engedj ki - főleg ha mehetnél a másik irányba, és aki kienged jó fejségből az tesz igazából szívességet neked. De ha jól esik mondj egy kösssz-t puffogva. Grat. 

Ha jól számolom, ez 4 db. Nem is olyan sok, ugye? Mégis nagyon sok embernek nehezére esik használni. :)  Természetesen még rengeteg dolgot tartok "alapnak", legyen az beszéddel kapcsolatos, vagy viselkedési formával. Azokat viszont konkrét példákkal tudnám ismertetni, amik nem fogok megtenni. Biztos vagyok benne, hogy mindenki életében volt jó pár ilyen szituáció és tudja, mire gondolok.

A bejegyzés nem az olvasónak/olvasóról szólt, csak ismertettem a gondolkodásom. Hiszem, hogy az embereknek jól esik a kedvesség. Talán naiv vagyok, de kedvesnek lenni jó.

6 megjegyzés:

 1. Ismerős a helyzet. Ezek a szavak számomra is evidensek, egészen kicsi koromban belémn nevelték, így természetesen mondom őket. Mások viszont... Amíg a fővárosban éltünk, akkor tapasztaltam nagyon, hogy az eladók pl. úgy viselkedtek, mintha ők tennének nekem szívességet, holott én teszek nekik azzal, hogy náluk vásárolok. -.- Kicsi és jelentéktelen dolgok, de az embert nagyon fel tudják bosszantani.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van. Mondjuk én próbáltam úgy megközelíteni, hogy jelentéktelen dolgok, de valakinek feldobhatja a napját a kedvesség. :)
   Sok eladó tényleg elég bunkó, de olyankor próbálom magam azzal "vigasztalni", hogy elege van a sok hülye vásárlóból - mert az is akad bőven :D

   Törlés
 2. Jaj, erre én is allerhiás vagyok mármint az illő beszédre. Én kifejezetten figyelek erre, mindig nagyon udvarias vagyok (meg szerény :D), de az a helyzet, hogy ez mostanság nem divat sajnos. És elég lehangoló, amikor valaki odavakkant neked valamit válaszul egy teljesen normális kérdésre, az embernek elmegy a kedve még attól is, hogy bárkihez is szóljon.
  Ódivatúak vagyunk, lássuk be. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Manapság már a bunkóság a divat, komolyan mondom :D Oké, nem azt mondom, hogy annnnyira nagyon illedelmesnek kell lenni mindig, csak egyeseknek nem kellene úgy viselkedni - ahogy te is írtad - hogy elmenjen a másik kedve az élettől is. :D

   Törlés
 3. Ismerős helyzet, engem is nagyon szokott zavarni, mikor ennyire gorombán állnak egymáshoz mások.
  Alap dolog lenne, hogy ilyen helyzetekben pár udvarias szó elhagyja a szájukat. Én is mindig odafigyelek rá, nem értem, hogy miért nem tudja sok embernek pár kedves szó elhagynia a száját. De alapból úgy vettem észre, hogy a trehány viselkedésre van most már kereslet, elég szomorú.
  Boltba, buszon is sokszor nem köszönnek vissza, szintén próbálom ezt figyelmen kívül hagyni, hátha csak rossz napja van, meg nem szokták meg, hogy köszönnek neki.:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szomorú, hogy ez a helyzet. :/ Igen, a trehány viselkedés, ami rohadt gyakori és jobban díjazzák, mint a becsületes, tisztelettudó embert...
   Jó, ha az ilyen lepereg egyébként. :)

   Törlés

 
© Design by Neat Design Corner