A probléma mindig megvár

Mindenki életében vannak kisebb és nagyobb problémák. Mindenki számára más jelent problémát és máshogy oldja meg. Vannak esetek, amikor nem tudunk mit tenni, de az esetek többségében van lehetőségünk dönteni, hogy mit kezdünk a helyzettel.
A legegyszerűbb, ha elkerülöd a dolgot, ignorálod, mintha nem is létezne. Persze az attól még ott van, de hát mit is számít, ha nem foglalkozol vele?
Könnyű halogatni, reménykedni, hogy magától megoldódik, még úgy is, hogy tisztában vagy vele, hogy ez lehetetlen. 
Ismerős a helyzet, amikor tudod, hogy kénytelen leszel megoldani, de nem akarsz vele szembesülni ezért halogatod és akár még súlyosbodik a dolog?
Nálam számtalanszor előfordul(t), hogy valamit tennem kellene, de a félelmeim meggátolnak. Ilyenkor ez a dolog kerül középpontba és ha nem is figyelek rá, előjön egyfajta szorongás, nem tudok másra fókuszálni. De csak várom a csodát és próbálom elterelni a figyelmem.

Az elmúlt időben arra jöttem rá, hogy jobb minél előbb megoldani az adott helyzetet, mert csak rosszabb lesz. Letudom és felszabadulhatok. 
Mindig halogatom a dolgokat, ráveszem magam, hogy lépek, aztán "majd holnap" lesz belőle. 
Ez általánosságban is igaz, bármilyen tennivalóval kapcsolatban. És igazából minél hamarabb túl leszel rajtam, annál előbb... nos, annál előbb túl leszel rajta, ami alapjában véve jó dolog. :D Nincs ott az a tudat, hogy van elintézendő dolgot, hanem nyugodtan koncentrálhatsz arra, amire szeretnél. 
Konkrét példának hoznám a tanulást/házimunkát. Tudom, hogy muszáj megcsinálnom, de halogatom. Pedig szeretnék írni, olvasni, esetleg egy filmet nézni, de hát nem szívesen állok neki, mert a kötelezettség nyomja a vállam. És ez nem jó, mert nekiállok, de félbehagyom, megint belekezdek valamibe... szóval nem tudok mit kezdeni magammal. 

Ezért elkezdtem egy napirendet kialakítani. Szép lassan. Sorban. Nem nehéz, mert rövid idő alatt megtapasztalható a pozitív hatása. Az ember sokkal jobban érzi magát, ha letudta a dolgokat. 

Persze vannak más esetek is. Van az a tipikus bolhából elefánt szituáció. Például, amikor másnak egy tök természetes dolog Neked nehézséget okoz... mondjuk azért, mert túlgondolod feleslegesen. Legalább is rám ez igaz. Túl sok mindentől félek....
...Viszont ezt felismerve egyre többször teszek határozott lépéseket. Mindig arra gondolok, hogy ugyan, egy ilyen apróság nem foghat ki rajtam...  
A legjobb az egészben, hogy alaptalanul feszengünk az esetek többségében és, amikor sikeresen végződik a dolog, akkor pozitív hatással van ránk és akár kis önbizalmat is adhat.

Az utóbbi időben komoly lépéseket tettem az ügy érdekében. És rájöttem, hogy a valóság közel nincs olyan szörnyű, mint ahogy én itthon ülve elképzeltem. Először idegeskedtem, de mivel nem segített, rájöttem, tennem kell valamit. És túléltem. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
© Design by Neat Design Corner