{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Azt mondom neked, Z generáció...

http://eletespillecukor.blogspot.hu  
A Vigyázz! Kész! Posztolj! Szilvi kezdeményezése, a bloggerek két hetente ugyanarról a megadott témáról írnak ugyanakkor. 

A mostani téma a Z generáció. Eddig még nem igazán tájékozódtam a témával kapcsolatban, csak annyit tudok róla, amennyit a mindennapokban tapasztalok belőle. Őszintén szólva nem túl sokat, én még pont nem ebbe a kategóriába tartozom. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy éles különbség van a két - egymás melletti - generáció között. A Z generáció kezdete az 1999-2000-es évekre tehető.


Mit takar a Z generágió és miben nyilvánul meg a különbség?
A Z generációba tartozó fiatalok a digitális technika világába születtek bele, "ezen nőttek fel". Kiskoruk óta használják ezek a digitális, kommunikációs eszközöket. Számukra elképzelhetetlen az élet telefon, tablet, laptop és társaik nélkül. Míg az idősebbeknek tanulni kellett ezek használatát, addig nekik nem jelent nehézséget.
Az oktatás számára is problémát okoz, mert számukra lassú az információ áramlás. Nehezebben értenek meg dolgokat, más fajta kommunikációt igényelnek.
Viszont hosszabban nem szeretném ezt kifejteni, maximálisan nem is tudnám, hiszen nincs annyi ismeretem és úgy gondolom, nekem ennyi elég is. És mindenkinek van egy bizonyos elképzelése erről a dologról.

Inkább kitérnék kicsit a személyes véleményezésre.

Én rossznak tartom ezt a változást. Nem vagyok konzervatív, mert elismerem, hogy számos előnye van a technika fejlődésének, rengeteg hasznos dologra lehet használni az internetet, ha okosan tesszük. Például elsődleges számomra  a kapcsolattartás azokkal, akikkel nem megoldható a mindennapos találkozás, de emellett többnyire csak ismeretszerzésre használom (ide sorolnám a blogok olvasását is), esetleg cikkek/videók által a nyelvtanulást. Azonban a Z generációval kapcsolatban az a helyzet, hogy nem leülnek napi 3-4 órára (fú, ez is sok) a net elé, hanem itt élik az életüket. Szinte 0-24-ben online vannak, kapcsolatban vannak az internetes világgal. Az életben elvesztette a szerepét a kommunikáció, minden a neten történik. Bár - szerencsére - nem látok bele ebbe a világba.
Nekünk is volt mindig számítógépünk, 2-3 évesen már játszottam rajta. Internetünk viszont később lett, mint az átlagnak, nem volt rá szükség, 2006-2007 körül, mert úgy gondoltuk majd a tanulmányainkhoz, kapcsolattartáshoz kellhet. Persze kellett pár év, amire "beszippantott", ennek az volt az oka, hogy belekóstoltam a weblap szerkesztésbe.
Úgy gondolom, igen, jó dolog ez a fejlődés, sok mindenben előny, tud hasznos lenni, viszont átestünk a ló túloldalára, nincs meg a határ. Főként az oktatásban jelent problémát, ostobaságnak tartom azt, hogy nem akarják a kézírást tanítani (ez remélem csak vicc!), vagy hogy a gyerekek a tananyagot elektronikusan  kapják majd meg és társaik. A szociális életre is rányomta a bélyegét, régen sem voltak azok a túl őszinte kapcsolatok, de ami ma megy...

Persze ez nem csak a Z generációt érinti, amiket írtam. Mindenkit elér ez az egész, csak ezt a korosztályt túl nagy - és véleményem szerint káros - mértékben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
© Design by Neat Design Corner