Rendezett mindennapok


Ahhoz, hogy az életünk rendezettebb és jobb legyen, muszáj kis lépésekben haladni. Sokáig nem hittem el és nem is vesztegettem ilyesmire az energiámat, mert tök feleslegesnek tartottam. Hamar rájöttem, hogy kell egy rendszer a napjainkba. Noha, ennek még az elején vagyok nagyon, van mit gyakorolnom. Mégis apróságok meghozták az érezhető változást. Mondanom sem kell, azért elég nehéz betartanom, mert alapjáraton eléggé szétszórt vagyok, és nem tud zavarni, ha nem használt székem ki sem látszik a ruhahalomból (ez nyilván kis túlzás), vagy ha a kollégiumban nincs patyolat rend. Ez azokra a helyekre jellemző, ahol nem igazán fordulok meg. Nyilván, ahol élek és amiket használok, azok rendben vannak, és ott tisztaság van, de valahogy figyelmen kívül tudok hagyni néhány helyet.

 
Napirend. Sokat segített nekem ennek kialakítása. Hétvégén felkelek, esetleg megreggelizem az ágyban, miközben nézek valamit, aztán felöltözöm és rendbe teszem a szobám. Ez a legfontosabb, hiszem, ha 1 óránál tovább punnyadok pizsamában, akkor annak a napomnak már annyi, bizony fel nem kelek és enyhén szólva leszarok mindent a nap hátralevő részében. Természetesen semmi értelmeset nem is teszek, órákig bámulom a képernyőt és unatkozom. Gondolkodom, hogy mennyi dolog rossz és hogy másoknak mennyivel jobb. Szóval eléggé rossz hatással van rám. 

Néha (talán gyakoribb lesz nem sokára) reggelente írok teendőket és a nap végén kipipálom őket. 5/4 esetben nem volt teljesítve, így még pihentetem, illetve alacsonyabb elvárásokat állítok majd magam elé, hiszen ennek pont az a lényege, hogy lássam, meg tudom csinálni. Vizsgaidőszakban biztosan alkalmazni fogom.
Viszont azt már felfogtam, hogy vannak kötelező feladataim, amiket így is - úgy is teljesítenem kell és hiába hagyom az utolsó utáni pillanatra, azt bizony, ha kapkodva is, de meg kell csinálnom. Ezért igyekszem mindennek időben nekiállni, és ha meg is ingok, apránként megcsinálom. Mert muszáj. Nekem is jobb így.

Több időt töltök a kötelező feladatokkal, de úgy érzem, több a szabadidőm. Vagyis értékesebb, minőségibb, mert nem csak ténfergek egész nap, hanem hasznos töltöm az időt, amit nem a tanulásra/kötelezettségekre fordítok. És ez így sokkal jobb. 
Nem tudok tervek szerint létezni, vagy előre eltervezett programokhoz igazodni, de valami formaiság mégis kell, hogy ne csak legyek és "majd mindjárt nekilátok". Azt hiszem, szükséges egy napi rutin, egy elképzelés, amitől a napok mégsem válnak monotonná. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
© Design by Neat Design Corner